jachtloods-logo

Als je een verrekijker wilt kopen is het handig om genoeg achtergrondinformatie te hebben over verrekijkers. Er zitten namelijk vrij veel verschillen in de soorten verrekijkers die je online kunt aanschaffen. Om een verrekijker te kopen die bij jou past is het verstandig om deze tekst over verrekijker kopen door te nemen zodat je hier een juiste keuze in kunt maken.

De vergrotingsfactor 

Bij een verrekijker kopen is het verstandig om rekening te houden met de vergrotingsfactor van de verrekijker. De vergrotingsfactor geeft aan hoeveel maal het object door de lens dichterbij is dan in het echt. Staat er een object duizend meter van jou vandaan en heeft de verrekijker een vergrotingsfactor van 10x, dan zal het lijken alsof het object honderd meter van jou vandaan is. Des te groter de vergrotingsfactor des te onrustiger het beeld zal zijn.

De lensdiameter

Het tweede waar je rekening mee moet houden als je een verrekijker kopen wilt, is de lensdiameter. Hoe groter de lens van de verrekijker is des te meer zonlicht er door de lenzen heen zal vallen. Des te meer daglicht er door de lenzen heen val des te meer details je zult zien. Het nadeel van een grotere lensdiameter is het feit dat de verrekijker dan ook zwaarder zal zijn. 

Op dit moment zijn er twee soorten verrekijkers, namelijk binoculair en monoculair. Bij een binoculaire verrekijker kijk je met twee ogen door de lenzen heen. Bij een monoculaire verrekijker kijk je maar met een oog.