Trespa® is een soort kunststof plaatmateriaal met hoofdzakelijk natuurlijke bestanddelen. Deze platen zijn gemaakt van een gelamineerde houtvezel met aan beide zijden een harde en ondoordringbare toplaag. Trespa® wordt voornamelijk gebruikt voor buitenmuur decoratie zoals decoratie constructies. Zo zien we steeds vaker Trespa®buitengevels verschijnen in de vorm van plastic decoratieve panelen, buitenmuur panelen en veren. Trespa® is een Nederlandse fabrikant van vezelplaten. Dit bedrijf is zo succesvol in het vervaardigen en verkopen van deze platen dat alle vergelijkbare drukplaten ook "Trespa®" worden genoemd. De eigenlijke naam van dit materiaal is High Pressure Laminate (HPL)

De samenstelling van deze Trespa® platen

Dit hoge druklaminaat of High Pressure Laminate kreeg zijn naam omdat het is samengesteld uit vele onder hoge druk samengeperste lagen. Het hoofdbestanddeel zijn natuurlijke vezels geïmpregneerd met fenolhars. Deze vezels worden onder hoge druk en bij hoge temperatuur samengeperst tot een zeer sterke kern. Deze kern krijgt  vervolgens een speciaal door Trespa® ontwikkelde EBC- toplaag waar kleurpigmenten worden aan toegevoegd waardoor alle mogelijke (trendy) kleuren mogelijk zijn.

Goed bewerkbaar materiaal

Ondanks de sterkte van dit plaatmateriaal is Trespa plaat relatief makkelijk bewerkbaar. Je kunt dit materiaal best vergelijken met de eigenschappen van de beste soorten hardhout. Uitgerust met goed materiaal laat het zich makkelijk bewerken. Alles wat met houtplaat mogelijk is, kan even goed met Trespa®. Het bewerken van Trespa® vraagt alleen een andere en aangepaste voorbereiding. Je kunt dit materiaal zowel zagen als boren en frezen. Je kunt het zelfs schilderen en verlijmen. Voor het monteren van Trespa® platen maak je best gebruik van aangepaste Trespa® schroeven. Trespa® is lang niet de enige leverancier van deze High Pressure Laminate. Heel wat producenten leveren soortgelijke platen onder hun eigen merknaam en veel voordeliger dan de originele Trespa® platen.

De voordelen van Trespa®

Trespa® platen kun je best vergelijken met klassieke houten platen. Een groot verschil is hun moleculaire dichtheid van de toplaag van Trespa®. Dankzij deze toplaag heeft de plaat niet de nadelen van natuurlijk materiaal, maar wel alle voordelen. Trespa® platen zijn vooral:

  • Bestand tegen alle weersomstandigheden en vooral tegen vocht, temperatuurverschillen en de schadelijke uv- stralen van de zon.
  • Buitengewoon sterk en duurzaam
  • Hebben een lange levensduur
  • Bestand tegen een hoge weerstand, buigen en breken
  • Is bestand tegen vuil en andere verontreiniging, zelfs graffiti is makkelijk verwijderbaar
  • Beschikbaar in vele (trendy) kleuren en designs
  • Leverbaar in meerdere structuren

Dankzij deze vele eigenschappen worden Trespa® platen vooral gebruikt als plaatmateriaal voor buiten, bij voorkeur voor gevels van de meest uiteenlopende gebouwen.