Sd-kaarten zijn er in meerdere soorten en maten met de nodige geheugencapaciteit. Hoe groot die capaciteit moet zijn hangt vooral af  van het soort foto's en video's die je maakt. wat voor foto’s en video’s je maakt. Kies daar dus de juiste kaart met voldoende geheugen bij.

Kies het juiste type SD-kaart

Een sd-kaart is een kaart voor opslag. Zoe je naar de juiste SD-kaart voor je foto- en filmcamera? Dan heb je bijna altijd een aangepaste sd-kaart voor de opslag van je foto's en video's.

De juiste geheugencapaciteit voor de opslag van je foto's

Niet elke foto heeft dezelfde grootte. Die wordt uitgedrukt en megabytes, kortweg in MB. De grootte van een foto is op zijn beurt dan weer afhankelijk van het aantal megapixels, de compressieverhouding en de details van het onderwerp. Daarom kan het maximale aantal foto's op de geheugenkaart variëren. Kijk hoeveel MB je foto's gemiddeld zijn, en dan kun je uitrekenen hoeveel foto's er op een kaart passen. Een gigabyte (GB) komt overeen met 1024 MB. Foto's gemaakt door bijvoorbeeld een camera met een beeldsensor van 12 megapixels neemt 3,6 MB geheugencapaciteit voor zijn rekening. Op een sd-kaart van een GB kun je in dit geval 284 foto's opslaan.

Geheugencapaciteit sd-kaart voor je video's

Bij het filmen wordt een veel grotere hoeveelheid gegevens op je sd-kaart opgeslagen. Dat maakt dat je een kaart met een grotere geheugencapaciteit nodig hebt. Als je bijvoorbeeld een uur op je sd-kaart wilt opnemen, heb je zo'n vier GB opslagruimte nodig. Een uur HD-opnamen nemen 12 GB ruimte op je sd-kaart in. Bij het filmen wordt een grote hoeveelheid gegevens op de SD-kaart opgeslagen, waardoor er meer kaartruimte nodig is. Een uur filmen in ultra-hd is goed voor gemiddeld 45 GB.

Lees- en schrijfsnelheid

De lees- en schrijfsnelheid weerspiegelt de snelheid van de bestandsverwerking. Controleer de snelheid die je  toestel aankan. Die vind je in de handleiding. Bedenk dan waarvoor u het wilt gebruiken, maakt je veel foto's of slechts af en toe? Dan is je lees- en schrijfsnelheid niet zo belangrijk.

Leessnelheid

Als je een groot aantal bestanden naar je computer wilt overbrengen, is de leessnelheid belangrijk.

Schrijfsnelheid

Is belangrijk bij het snel achterelkaar maken van foto's, zoals bij sport- en actiefotografie. Ook als je de foto opslaat in een RAW-bestand, kan de extra schrijfsnelheid handig zijn.

Snelheidsklasse

De lees- en schrijfsnelheid geven weer hoe snel bestanden worden verwerkt. Controleer in je handleiding welke snelheid je apparaat aankan. Bedenk daarna wat je ermee wilt doen. Maak je af en toe een foto? Dan is de lees- en schrijfsnelheid minder belangrijk. De snelheidsklasse is wél belangrijk als je video's opneemt.