Staat er binnenkort een sollicitatiegesprek op de planning? Dan is het zaak dat je je zo goed mogelijk voorbereidt. Je wilt de kans op deze baan natuurlijk niet mislopen. Ook als je al veel ervaring hebt met het voeren van sollicitatiegesprekken is het belangrijk dat je genoeg tijd besteedt aan de voorbereiding. Niet ieder bedrijf is immers hetzelfde. Maar hoe bereid je je dan zo goed mogelijk voor op het gesprek? Je vindt hier wat tips.

Check het bedrijf

Met wat voor bedrijf heb je eigenlijk te maken? Zorg ervoor dat je van tevoren het bedrijf opzoekt in Google. Bedenk ook alvast wat vragen waar je online geen antwoord op hebt kunnen vinden. Zo maak je een goede indruk op de recruiter of headhunter (soms krijg je namelijk te maken met een headhunter in plaats van een recruiter, zoals eentje van topofminds.com). 

Beantwoord een aantal vragen

Om je voor te bereiden op het gesprek is het goed om een antwoord te vinden op bepaalde vragen. Bij wat voor bedrijf ga je bijvoorbeeld solliciteren, hoe groot is het en wat is de missie en visie? Wat spreekt jou precies aan aan het bedrijf en waarom? Ga ook in op de functie-eisen die in de vacature vermeld staan. Hoe sluiten jouw eigenschappen en talenten aan bij deze eisen en op welke manier heb je in het verleden eventueel al te maken gehad met deze eisen? 

Check de recruiter of headhunter

Kijk ook even naar degene met wie je het gesprek gaat hebben. Zoek hem of haar op op social media, om zo al een beetje een beeld te krijgen van diegene. Misschien zie je een gemeenschappelijke interesse of zijn jullie in het verleden toevallig naar dezelfde school geweest. In dat geval kan het goed zijn om met zoiets het ijs te breken.