Steiger

Wanneer je in de bouw werkt of in een wijk woont waar veel nieuwbouw tevoorschijn begint te komen, is het grote gebruik van steigers je misschien wel opgevallen. Ondanks dat deze soms in de weg kunnen staan als voetganger, is het gebruik van een steiger van groot belang voor de mensen die hier aan het werk zijn. Wanneer er veel in de hoogte wordt gebruik of gebruik gemaakt wordt van losse onderdelen, is er kans dat de steiger ingewikkeld wordt in een soort groen of wit doorschijnend materiaal. Dit is een steigernet of steigerdoek. Een steigernet is een net dat probeert te voorkomen dat er objecten naar beneden vallen, maar tegelijkertijd biedt het ook veiligheid voor de mensen die op de steiger aan het werk zijn.

Steiger

Voordelen van een steigernet

Het werken met een steigernet om de steiger heen biedt verschillende voordelen, voornamelijk voor de mensen die op de steiger werken. Zo vergroten ze de veiligheid door de valkans te verkleinen. Daarnaast bieden ze ook een vorm van beschutting, doordat ze een grote hoeveelheid van de wind wegnemen. Naast de bescherming tegen de wind, kunnen bepaalde varianten van steigerdoeken of steigernetten ook UV beschermend zijn of brandvertragend. Voornamelijk de UV beschermende doeken kunnen erg handig zijn wanneer u dag in dag uit in de volle zon op de steiger aan het werk bent.

Een grappig feit is dat steigernetten en steigerdoeken ook veel ingezet worden in moestuinen, ter bescherming van de planten. En echt lelijk hoeft dit niet te zijn, want steigernetten zijn in verschillende kleuren te verkrijgen.