ardeche

Ga je Portugese wijn kopen, dan kom je in Nederland misschien uit bij 2 verschillende soorten. Wel vind je overal port uit Portugal, maar verder kun je in de winkels alleen een Vinho Verde en heel soms een Vinho Regional kopen. En dat terwijl de Portugese wijn een enorme opkomst aan het maken is. Dat Portugese wijnen zo populair zijn komt omdat de Portugese wijn van zeer goede kwaliteit is zeker in verhouding met het bedrag dat je ervoor moet betalen. Vanwege de kwaliteit van de Portugese wijnen is het zeker de moeite waard om hier naar op zoek te gaan. Portugese wijnen worden gemaakt van verschillende, in de meeste gevallen ook zeer oude, druivenrassen en hebben een fantastische kwaliteit. Door de druiven nog op de oude manier (met de voeten) te persen worden de pitten geplet en dat geeft een vollere smaak!

Portugal is nu al een toonaangevend wijnland

Portugal is het land van de port. Port mag alleen het label Port dragen als deze is geproduceerd in Portugal. Portugal is inmiddels ook een toonaangevend wijnland en staat nu op de zevende plaats van wijn producerende landen binnen Europa. Nu kun je In Nederland alleen de meest bekende soorten Portugese wijn kopen. Daar zal gauw verandering in komen want Portugese wijnen komen steeds meer in de belangstelling te staan omdat:

·           Portugal de afgelopen jaren veel energie heeft gestoken, en nog steeds veel energie steekt, in het opdoen en verbeteren van kennis op het gebied van wijnbouw en in het maken van wijn. Hierbij wordt steeds meer gebruik gemaakt van duurzame werkwijzen

·           Portugal nog steeds de oude en inheemse druivenrassen gebruikt voor het maken van wijnen. Die oude inheemse wijnrassen geven de Portugese wijnen hun warme en karaktervolle eigenschappen

Op zoek naar de beste Portugese wijn

Je kunt Portugese wijn kopen die net zo goed is als een Malbec of Chardonnay, maar dan wel een stuk goedkoper. De Portugese wijn kan worden onderverdeeld in grof gezegd vier classificaties namelijk de:

·         Vinho de Portugal; deze classificatie geldt voor alle wijnen uit Portugal

·         Vinho Regional; (IGP) de classificatie voor Portugese landwijnen

·         Vinho de Provenciência; de classificatie voor wijn uit een bepaald gebied. Deze wijn moet eerst vijf oogstjaren in deze categorie blijven

·         DOP/COP; is de hoogste classificering voor kwaliteitswijn. Deze classificatie is afhankelijk van het gebied, de ligging, de bodem, het klimaat en het soort druiven.

Voor DOP-wijnen wordt vaak een extra kwaliteitsaanduiding gegeven namelijk:

·         Reserva;

·         Garrafeira;

·         Nobre;

Een kwaliteitsaanduiding geeft aan hoeveel vatlagering de wijn heeft, hoe lang de wijn in de fles is gerijpt en hoe hoog het alcoholpercentage moet zijn.

Portugese wijn kopen van de beste kwaliteit

Ga je Portugese wijn kopen dan kun je kiezen uit wijn van verschillende kwaliteiten. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er vier classificaties voor de Portugese wijn. 

·         De meest eenvoudige wijn de Vinho de Portugal of Vinho de Mesa. Deze wordt gedronken als tafelwijn.

·         Daarna volgt de landwijn, de Vinho Regional (VR, IGP of BGA). Deze moet voldoen aan bepaalde eisen bijvoorbeeld aan een bepaald alcoholpercentage en opbrengst per hectare

·         IPR (gereglementeerde herkomst) is een wijn die nog in de wachtkamer staat te wachten om te promoveren naar de volgende klas.

·         DOC/DOP wijn hoort bij de hoogste aanduiding van Portugese wijnen. Er zijn 31 DOC’s waar strikte regels voor gelden.