jeans stof

De jeans…  De welbekende broek over de hele wereld. De jeansstof is wereldbekend en iedereen draagt ze. In de eerste helft van de 20e eeuw werd het dragen van een spijkerbroek meer gezien als broeken voor fabrieksarbeiders, mijnwerkers en bouwvakkers. De jeans stof heeft een dikke stof en voelt dus ook fijn om in te werken. Door de dikke stof voelt het veilig en geeft het je een bepaalde zekerheid. 

Maar na deze helft van de 20e eeuw, veranderde dit helemaal! Want in de tweede helft van de 20e eeuw begon de jeansstof uit te groeien, het groeide uit tot het meest gedragen kledingstuk over de hele wereldbevolking. Vanaf toen werd deze broek ook alleen maar populairder.

jeans stof

Het proces ervan

Het productieproces is bij elke spijkerbroek hetzelfde. Het proces begint met het oogsten van de katoen. Voor elke spijkerbroek die er gemaakt wordt, worden er ongeveer 150 bolletjes katoen gebruikt. Deze katoen bollen worden geselecteerd uit de beste oogsten van over de hele wereld. Dus alleen de beste katoen bolletjes worden gebruikt om uiteindelijk de jeans stof te maken. Daarna worden de bollen gewassen en gemengd met alle bollen. Als dat gebeurd is wordt het uitgerekt, dit zodat het daarna klaar is om te spinnen. Als je bollen gespannen hebt kan je beginnen met weven van de stof. Als deze stappen klaar zijn moet je de stof voorkrimpen.
Als al deze stappen uitgevoerd zijn worden de jeansstof omgetoverd tot de spijkerbroek. Dit hele proces met ongeveer 12 productiestappen, duurt ongeveer 15 minuten.