De perfecte stadsfiets moet zorgen voor probleemloos rijden, ongeacht het seizoen, het weer of het tijdstip van de dag. Hoewel je op elke werkende fiets door de stad kunt verplaatsen, zijn er een aantal functies die je woon-werkverkeer, je boodschappen en het algemene plezier van je fiets zo gemakkelijk mogelijk maken. In deze blog worden aspecten van een stadsfiets dames besproken die wellicht invloed hebben op het kopen van een bepaalde soort stadsfiets

Voormand

Zoek een grote, stevige mand die gemakkelijk aan je stuur kan worden bevestigd. Rieten en rotanmanden hebben absoluut een prachtige esthetiek, maar hebben de neiging om na verloop van tijd gemakkelijker af te breken of hun vorm te verliezen. Draadmanden zijn het meest duurzaam, maar hebben voor sommige mensen misschien niet dezelfde esthetische aantrekkingskracht. Manden zijn ideaal omdat je zo je producten die je in de stad koopt kan vervoeren. Ook zijn manden erg leuk ter decoratie en valt je fiets meer op tussen de saaie andere fietsen.

Lichten

Wat belangrijk is bij een stadsfiets is dat de fiets goed licht heeft. Je zal regelmatig in de avond door de stad naar huis moeten fietsen. Zo is een dynamolicht op je stadsfiets ideaal. Zo blijft het licht aan als je trapt. Je kan natuurlijk ook zelf lichten kopen, maar het nadeel is dat ze vaak snel kapot gaan of gestolen worden. Daarom is het verstandig als je een stadsfiets koopt waar al lichten op zitten en dan het liefst lichten die werken via een dynamo.

Spatbord

Ook het spatbord is een aspect waar je rekening mee moet houden. Zo bieden lange spatborden een betere bescherming tegen nat weer en zijn te vinden in kleuren die bij je fiets passen. Spatborden zijn verkrijgbaar in metaal, plastic, hout en zelfs bamboe, dus wat voor fietsstijl je ook kiest, je zult zeker een set vinden die je leuk vindt.

Prijs

Natuurlijk is de prijs een belangrijk aspect bij de keuze voor een fiets. Stadsfietsen zijn meestal relatief goedkoop. Maar door bepaalde accessoires en functies kan de prijs weer oplopen.

Rekje

Het kan erg handig zijn om een rek op je fiets te hebben. Zowel voor- als achter. Aan de voorkant omdat je er een mand op kan plaatsen. Aan de achterkant omdat je bijvoorbeeld dan iemand achterop kan vervoeren. Zoek naar een rek die voldoende gewicht kan vervoeren. Houdt daarbij rekening met wat je achterop wil vervoeren. Alleen boodschappen? Of ook personen?

Wat maakt voor jou de perfecte stadsfiets?