Mensen die een bril nodig hebben, zijn vaak mensen die bijziend zijn of mensen die verziend zijn. Als je bijziend bent, kun je dingen die dichtbij zijn wel goed scherp zien, maar alles wat verder weg is, wordt wazig. Dit komt meestal doordat je oog te lang is. Het scherpe beeld dat de lens maakt, valt dus voor het netvlies. In mijn geval was het precies andersom. Ik kan dingen die ver weg zijn, wel zien. Maar komt het dichterbij, wordt het wazig. Ik kreeg hierdoor enorme hoofdpijn. Mijn oog is dus eigenlijk te kort. Het scherpe beeld dat gevormd wordt door je lens valt als het ware achter het netvlies.

Hoe kies je de juiste bril?

Het is altijd goed om eens in de zoveel tijd langs een opticien te gaan. Je kan hiervoor een oogmeting laten doen. Een deskundige oogmeting is het startpunt van een bril met de juiste sterkte voor jou. Na een deskundige oogmeting heb je recht op jouw persoonlijke brilrecept. Op het brilrecept vind je al je persoonlijke gegevens terug. Met jouw persoonlijke gegeven kun je namelijk direct aan de slag om jouw bril uit te kiezen. Online bril kopen? Dat kan nu ook. Met jouw gegevens kies jij gemakkelijk de bril uit die bij jou past. Dit kan een leesbril zijn, maar ook een multifocale bril.  

Leesbrillen

Wanneer je merkt dat je moeite hebt met lezen op een korte afstand, dan kan het dus goed zijn dat je een leesbril nodig hebt. Een leesbril op maat werkt beter dan een leesbril met standaardsterkte zoals je bij je drogist of supermarkt koopt. Jouw persoonlijke sterkte kan niet overeenkomen met de standaardsterkte van de leesbril. Een goede leesbril is net zo belangrijk als een bril die je de hele dag draagt. Er zijn verschillende monturen, waardoor je altijd de bril kan uitkiezen die bij jou past.

Hoe wordt een bril gemaakt?

Nadat je je favoriete bril hebt besteld, wordt eerst het door jou gekozen montuur gepakt. Daarna wordt je ingestuurde brilrecept goed doorgenomen en wordt er gekeken naar jouw persoonlijke wensen. Aan de hand hiervan selecteert een glasspecialist de glazen. Om de glazen op maat te krijgen, wordt het montuur eerst doorgemeten. De brillenspecialist zet alle gegevens in de computer en geeft de slijprobot de opdracht om met jouw bril aan de slag te gaan. Nadat de glazen op mijn zijn geslepen, gaat de opticien met jouw bril aan de slag. De opticien is nog niet klaar. Om er zeker van te zijn dat de glazen van de nieuwe bril de juiste sterkte hebben, meet de opticien deze nogmaals door. Tijd om de bril op te poetsen en naar jou te versturen.