DB Schietsport

Een pompbuks is een type wapen dat door middel van een pompende beweging druk opbouwt waardoor het wapen afgevuurd kan worden. Als de hoeveelheid druk die er in de kamer wordt opbouwt hoger is, zal het schot ook harder zijn. Je kunt dus zelf met dit wapen bepalen hoe hard je wilt schieten door zelf het pompen te reguleren. 

Geluiden

Het geluid van een pompbuks kan als heftig ervaren worden. Zowel mensen als dieren kunnen schrikken van de knal die er onstaat wanneer dit wapen wordt afgeschoten. De meeste persluchtbuksen kunnen worden uitgerust met een demper, waardoor dit wapen bijna geruisloos wordt. Het mechanisme van een persluchtbuks maakt nauwelijks geluid en als er dan nog eens een geluidsdemper wordt bevestigd zal het wapen nog stiller zijn.

De kogels

Veerbuksen en pompbuksen zijn beide bedoeld om een enkele kogel per keer af te schieten. Deze kogels worden bij dit soort wapen ‘’pellets’’ genoemd. Voor ieder schot moet je het wapen opnieuw spannen en kun je een pellet in de loop leggen. Het in de loop leggen van een pellet moet je voorzichtig doen. Een pallet van lood zijn zacht en kunnen makkelijk vervormen wanneer er niet zorgvuldig mee om wordt gegaan. Je moet er rekening mee houden dat lood giftig is. Bij het laden van dit wapen moet je er dan ook opletten dat je geen wonden in je hand hebt waardoor je lood in je bloed kan krijgen. Lood is ook slecht voor het milieu, laat daarom nooit je pallets achter in de natuur.